De magie van het wijnjaar

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

In de belangrijkste wijnlanden zijn de druiven van dit seizoen geoogst. Ze liggen te gisten in roestvrijstalen vaten of eikenhouten vaten, tot de wijn gebotteld wordt. Met de Beaujolais Primeur, die op donderdag 15 november overal ter wereld zijn intrede doet, wordt het wijnjaar 2017 officieel geopend. Alles wijst erop dat 2017 geen geweldig wijnjaar – millésime op zijn Frans – wordt.

De meeste wijn die in Nederland wordt geconsumeerd, komt nog altijd uit Frankrijk. Hier hebben twee strenge vorstperiodes in het begin van het jaar bij veel wijnboeren een enorme ravage aangericht. Frankrijk verwacht dit jaar zelfs 30 tot 50 procent minder wijn te produceren dan in gemiddelde jaren, wat de prijzen van wijnen uit 2017 zal opdrijven.

2015 was een topjaar

Voor schaarste hoeven we niet benauwd te zijn. Er zijn nog genoeg reserves, dus behalve om economische redenen hoeft u niet op een druppel meer of minder te kijken. En als u bij de inkoop de reserves aanspreekt, is het goed te weten dat zowel 2016 als 2015 prima jaren waren voor Franse wijnen en voor de wijnen uit de meeste Europese landen. 2015 staat zelfs in de boeken als topjaar.

Wat maakt een wijnjaar tot een topjaar? De belangrijkste factoren zijn de temperatuur, het aantal zonne-uren en het momentum waarop de druiven geplukt kunnen worden. Wat dat betreft zaten alle omstandigheden in 2015 mee. Vrijwel alle streken presteerden goed in 2015 en Bordeaux wijnen staken er met kop en schouders bovenuit. Ook voor Spanje en Italië was 2015 een zeer bevredigend wijnjaar.

Geen druppel teveel in wijnglas met logo

Een gevarieerde wijnkaart beperkt zich niet tot Franse wijnen. Over Spanje en Italië zeiden we al dat 2015 en 2016 prima wijnen opleverden. Italië had ook in 2013 een erg goed jaar, in tegenstelling tot de rest van Europa. Kijken we buiten Europa, dan staan 2006 en 2009 bekend als goede wijnjaren voor Argentinië; 2004 en 2008 voor Australië en 2012, 2013 en 2014 voor Chili. Wie van witte wijnen uit Duitsland houdt, is goed uit met de jaren 2005, 2009 en 2011. 1990 was het absolute topjaar, maar daar hangt dan ook een prijskaartje aan.

Terug naar Frankrijk. 2009 en 2010 waren erg goede wijnjaren voor Bourgogne en Bordeaux wijnen, maar teleurstellend voor de zuidelijkere streken. 2005 was voor heel Frankrijk een goed jaar en dat zie je terug in de prijzen. Ondanks dat 2017 geen topjaar was, hoeven we in het licht van het nog altijd ruime wereldwijde aanbod van wijnen niet op een druppel meer of minder te letten. Dat moet u als gastheer wél, in het belang van uw omzet en winstgevendheid. Daarom is het goed te weten dat er geen druppel teveel gaat in wijnglazen die met uw logo bedrukt zijn. Daarmee heeft u niet alleen representatieve, maar ook economische wijnglazen – geschikt voor elk wijnjaar. Lees meer over wijnglazen bedrukken!

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Meer interessante artikelen

Scroll naar top