Wat maakt een goed wijnglas?

Het bedrukken van een wijnglas met uw logo is een uitstekende manier om zowel het glaswerk als uw horecagelegenheid een professionelere uitstraling te geven. Maar minstens zo belangrijk, is dat uw wijnglazen voldoen aan een aantal belangrijke criteria. In dit artikel gaan we hier nader op in en onthullen we wat precies een goed wijnglas maakt.

Duurzaam maar verfijnd materiaal

Een eerste belangrijke overweging is de keuze voor een materiaal. Dit kan uw wijnglas immers maken of breken – letterlijk. Op het gebied van wijnglazen zijn twee materiaalsoorten populair; glas en kristal. Van kristallen glazen wordt gesproken zodra het loodgehalte een percentage van 24 procent overstijgt. Alles daaronder valt nog binnen de categorie glaswerk.

Zowel glas als kristal bieden beide zo hun eigen specifieke voordelen. Kristal staat natuurlijk bekend om de kristalheldere uitstraling, dunne buitenwand en aantrekkelijke glans. Kristallen glazen breken echter relatief snel en dat is zeker in een horecaomgeving een flink nadeel.

Wijnwinst biedt daarom onder meer glazen van Tritan kristalglas, dat de breuk- en krasbestendigheid van gewoon glas combineert met de finesse en elegantie van kristal. Zo profiteert u van een maximale levensduur en een optimale uitstraling. Het beste van beide werelden!

Dunne rand en buitenwand

Het werd hierboven al even genoemd als voordeel – een wijnglas met een dunne rand en buitenwand. Dat heeft meerdere oorzaken. Allereerst zorgt de dunne rand ervoor dat het glas prettig op de lippen ligt. Tegelijkertijd blijft de temperatuur van de wijn door de dunne buitenwand beter op peil. De totale drinkbeleving van dunne wijnglazen is hierdoor simpelweg beter.

Klassieke vorm met steel

Wel eens een wijnglas zonder steel gezien? Wij wel, want enige tijd geleden was dit tijdelijk een nieuwe trend in wijnland. En hoewel het innovatief oogt, blijkt het in de praktijk afbreuk te doen aan de drinkervaring. Het glas wordt namelijk niet langer bij de steel, maar bij de kelk opgepakt.

Dit levert niet alleen lelijke vingerafdrukken op, maar zorgt ook voor een geleidelijke temperatuursverhoging van de wijn. Dat komt door de terugkerende warmte van de handen. Een suboptimale temperatuur én een bevlekte uitstraling – de nadelen hiervan wegen niet op tegen de voordelen.

Doorzichtig glaswerk

Een goed wijnglas hoort doorzichtig te zijn. De huisstijl van uw etablissement communiceert u daarom niet met een gekleurd wijnglas, maar met het op uw glas gedrukte logo. Het goed kunnen zien van de kleur van de wijn is namelijk enorm belangrijk. Deze verraadt niet alleen veel over de leeftijd van de wijn, maar ook over de gebruikte druivensoorten.