Al sinds 1989 gespecialiseerd in het bedrukken van Glas & Porselein.

X
  • Geen producten in aanvraag

Welke wijn bij welk gerecht?

Deel dit bericht

Wie uit eten gaat, zal al snel kiezen voor een goed glas wijn erbij. Dat leidt vaak tot de vraag: welke wijn past bij welk gerecht? Best belangrijk, want het basisprincipe is dat het karakter van de wijn en de smaak van de gerechten elkaar aanvullen, versterken. Een te zware wijn bij een licht voorjaarsgerecht is bijvoorbeeld geen ideale combinatie.

Een van de oude vuistregels was: rood bij vlees, wit bij vis, rosé bij alles ertussenin. Maar dat is allang geen wet van Meden en Perzen meer. Wie liever wit wijn drinkt, kan daar ook bij vlees gerust voor kiezen. Wie een voorkeur heeft voor rode wijn, hoeft zich niet te schamen om bij gevogelte of vis rood te drinken. In dat geval is een lichte rode wijn aan te bevelen. Een stelregel is dat de wijn het eigen karakter van een gerecht niet mag overvleugelen.

Richtlijnen voor wijn- en spijscombinaties

Het belangrijkste devies is: niets hoeft, alles mag. Maar richtlijnen voor geslaagde wijn- en spijscombinaties zijn er uiteraard wel. Laten we beginnen met het aperitief, bedoeld om ons in de sfeer te brengen en onze eetlust op te wekken. Een altijd goede keus is mousserende wijn, zoals champagne of Italiaanse prosecco. Ook versterkte wijnen zijn uitstekend geschikt. Denk bijvoorbeeld aan een glas port.

Bij wijnarrangementen is het gebruikelijk om bij het voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht specifieke wijnen te serveren. Dat is een waardevolle traditie, maar de praktijk is dat gasten hun wijn meestal afstemmen op het hoofdgerecht. Bestaat dat hoofdgerecht uit rood vlees, denk aan een entrecote of tournedos, adviseer dan een jonge, tanninerijke rode wijn bij.

Wijnen bij vlees en vis en vegetarische schotels

Bij eend en wild passen rode wijnen met een vol aroma. Voor wie zich dat kan veroorloven, zijn oudere wijnen zeer geschikt. Dat kunnen zowel Bourgogne als Bordeaux wijnen zijn, maar ook betere Spaanse, Italiaanse, Chileense of Zuid-Afrikaanse wijnen. Bij kalfsvlees kunt u zowel een mooie volle witte als rode wijn aan uw gasten aanbevelen. Ook een droge rosé gaat prima. Visgerechten gaan goed samen met witte of lichte rode wijnen. Ook hier is rosé een goede tussenweg.

De keus bij varkensvlees of kip is gemakkelijk. Daar passen vrijwel alle rode, witte en rosé wijnen bij, zolang als ze niet te ‘zwaar’ zijn. Bij een pasta of pizza hoort uiteraard een Italiaanse wijn, bijvoorbeeld een chianti. Met salades en vegetarische gerechten kunt u ook alle kanten uit. Is kaas een belangrijk bestanddeel, dan komt die goed tot zijn recht bij rode wijn.

De juiste wijn in de juiste, met uw logo bedrukte wijnglazen

Via de kaas, die in Frankrijk immers gegeten wordt na het eten – naar wel gezegd wordt om het restant wijn weg te werken – komen we terecht bij het dessert. Er zijn mooie witte en rode dessert wijnen op de markt, maar ook een glas port of sherry kan het goed doen bij een zoet nagerecht. En uiteraard verdient elke wijn zijn eigen glas, bij voorkeur een wijnglas bedrukt met uw logo. Dan weet u altijd zeker dat er nooit teveel wijn wordt uitgeschonken. Zo haalt u uit elke fles uw optimale rendement. Lees meer over wijnglazen bedrukken en wijnglazen graveren!

Deel dit bericht

Meer interessante artikelen

Wijnglazen bedrukken

Wijnglas met tekst

Een bekend tafereel voor elke horecaondernemer: een gast bestelt een glas wijn. Maar hoe vol dit glas wijn wordt ingeschonken verschilt per keer en per

Lees verder »
Scroll naar boven