Elke wijn zijn eigen – bedrukte – glas

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Rood, wit of rosé, wijn wordt wel omschreven als ‘godendrank’. Wijn kiezen en drinken levert altijd feestelijke momenten op en niet voor niets is wijn omgeven met charmante rituelen. Denk aan het proeven, aan het laten walsen van je wijn in het glas, en aan het uitbrengen van een heildronk. En uiteraard verdient elke soort wijn zijn eigen glas.

Of een wijnglas nu modern of klassiek van vormgeving en uitstraling is, de essentie is dat het glas helder is – zonder sporen van de afwasmachine. Waarom dat belangrijk is? Omdat iedere wijn – rood, wit of rosé – zijn eigen kleurintensiteit heeft. De kleur en de diepte zeggen iets over de kwaliteit en moeten dus optimaal zichtbaar zijn.

Een goed wijnglas verhoogt de beleving

De wijn in het glas rond laten draaien – het walsen – is niet alleen een mooi ritueel. Het heeft ook een functie: de aroma’s komen er door los, waardoor de wijn zich beter laat ‘proeven’ met de neus. Tijdens het walsen mag er uiteraard geen wijn over de rand klotsen. Daarom is het belangrijk om geen te kleine wijnglazen te kiezen. De wijn moet de ruimte hebben.

Ook de steel van het wijnglas is belangrijk. Deze mag niet te kort zijn. Waarom niet? Omdat je dan al snel de kelk of bol vastpakt. Daarmee verliest het glas zijn helderheid. Heb je warme handen, dan bestaat bovendien de kans dat de wijn de warmte overneemt en zijn ideale temperatuur verliest. Kies dus altijd wijnglazen met een royale steel.

Rood, wit, rosé, bubbels – welk wijnglas hoort erbij?

Strikt zijn de regels niet, maar er bestaat een mooie traditie om rode wijn in een wijnglas met een grotere kelk te schenken dan witte wijn of rosé. Dit heeft een reden: rode wijn heeft meer aroma’s en de wijnliefhebber zal rode wijn over het algemeen wat ‘wilder’ in het glas laten ronddansen. De kelk van het glas voor de witte wijn of rosé mag dus wat kleiner zijn, maar zeker niet te klein. Dan moet het glas al snel tot de rand toe volgeschonken worden en dat is geen gezicht.

Over ‘vol schenken’ gesproken. Dat is niet alleen ‘geen gezicht’, het kan u ook omzet kosten. Daarom verdient het aanbeveling uw wijnglazen te laten bedrukken met uw logo of bedrijfsnaam. Daarmee creëert u een natuurlijk en representatieve maataanduiding en voorkomt u dat uw medewerkers de glazen te vol schenken. U zult verrast zijn van de extra omzet en winst die dát in de praktijk oplevert.

Bedrukte glazen spreken de taal van uw huis

Eén wijnsoort hebben we nog niet besproken: champagne. Kies altijd voor een flûte en nooit voor een coupe. De coupe stamt uit de tijd dat men de kostbare bubbels zo snel mogelijk wilde laten ‘verdampen’. In deze tijd houden we juist van champagnebubbels. Tot slot verdient het aanbeveling om een speciaal, wat kleiner wijnglas in huis te hebben voor de port of sherry en voor dessertwijnen. Laat ieder glas de taal van uw huis spreken! Door wijnglazen bedrukken met uw logo.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Meer interessante artikelen

Scroll naar top